Steunfonds voor marinepersoneel
11 juni 2020

Onderzoek naar hygiëne hondenpoten door weigering hulphonden

Het Karel Doorman Fonds heeft een onderzoek gesteund van Diergeneeskunde student Jasmijn Vos. Zij onderzocht de hygiëne van hulphonden en huishonden, in vergelijking tot schoenzolen van hun baasjes. Aanleiding tot het onderzoek was de weigering tot het UMC in Utrecht van veteraan Robert van der Holst met zijn PTSS- assistentiehond Runo. 

 Na een enquête onder hulphond-gebruikers, constateerde mevrouw Vos dat 81% van de hulphond-gebruikers wel eens toegang geweigerd is tot een openbare ruimte. De motivering van de weigering betreft meestal hygiëne. Echter, de wet is in 2016 aangepast, zodat hulphonden altijd toegang moeten krijgen tot openbare ruimtes, inclusief ziekenhuizen. 

Mevrouw Vos heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van verschillende bacteriën op schoenzolen en hondenpoten. Er deden 25 hulphonden en 25 huishonden mee in de studie, samen met hun baasjes. Uit het bijbehorende laboratoriumonderzoek is gebleken dat poten van honden in het algemeen schoner zijn dan de schoenzolen van mensen. Hygiëne is dus geen legitiem argument.

Hulphond-gebruikers geven aan dat de toegang erg afhankelijk is van de persoon die hen bij de ingang ontvangt. Ook nadat ziekenhuizen zijn bevraagd, blijkt dat er verschillende protocollen in omloop zijn. Advies is dan ook dat er meer bekendheid wordt gegeven aan de rechten van hulphonden en hun baasjes, en dat er eenduidige en ondubbelzinnige protocollen worden opgesteld. Een campagne daartoe, van de gezamenlijke hulphonden-organisaties (elf in Nederland) zou goed helpen. Het is immers in het belang van de hulpbehoevenden, waaronder de veteranen met PTSS

Mevrouw Vos is met dit onderzoek weer een stap verder in haar studie Diergeneeskunde! Zij werd begeleid door o.a. Dr. Joris Wijnker van het Departement Population Health Sciences (IRAS, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht). Majoor Wijnker is ook militair dierenarts, verbonden aan het Operationeel Ondersteuningscommando Land van de Koninklijke Landmacht.

Meer over het onderzoek kunt u vinden op: Publicatie onderzoek hondenpoten.

 

Terug naar overzicht